Ideogram fotoaparata
Turistično-informacijski in promocijski center Velenje

Zanima me ...

za ...


Turizem VelenjeVELENJE IN REGIJAZgodovina Velenja


Zgodovina Velenja

Območje današnjega Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250, trg Velenje pa se v dokumentih prvič omenja leta 1264. Nad starim trškim jedrom že stoletja gospoduje grad, ki je v zgodovinskih virih prvič omenjen leta 1270. V 16. stoletju je Šaleška dolina postala eno od središč protestantskega življenja na Štajerskem. Največja pridobitev tega časa je bila šola, ki so jo v Velenju ustanovili protestantje. V srednjem veku je bila Šaleška dolina zaradi velikega števila gradov (preko 20) znana tudi kot »dolina gradov«, ime pa se je ohranilo vse do danes. Leta 1801 je v Velenju izbruhnil velik požar, ki je upepelil celotni trg, skupaj s cerkvijo sv. Marije. Velenje je v tem obdobju predstavljalo le majhen trg, ki je po velikosti zaostajal za Šoštanjem. Leta 1889 je imelo le 364 prebivalcev.

 

 

 

Predvsem po letu 1950 se je ob bistveno povečanih zahtevah po premogu vedno bolj kazala potreba po postavitvi sodobnega mesta, ki naj bi nadomestilo sprva planirane male vrstne hiške za številne rudarje iz celotne Jugoslavije. Pod vodstvom tedanjega direktorja Rudnika Velenje Nestla Žganka so se ob sodelovanju projektantov Slovenija projekta iz Ljubljane z arhitektom Janezom Trenzem na čelu začeli oblikovati načrti za sodobno mesto, ki naj zagotovi domovanje za približno 30.000 prebivalcev. Moto N. Žganka, da naj imajo "... rudarji, ki preživijo pol dneva v temnih nedrjih zemlje kar se da svetla in sončna stanovanja ..." je z načrti projektantov postal sodobno modernistično mesto, s prostostoječimi objekti postavljenimi v velike zelenice.


Neverjetna rast naselja, ko je v borih dveh letih konec šestdesetih sredi zelenice zraslo več kot 20 mestotvornih objektov, je čudila vso tedanjo domovino, ki mu je 20. septembra 1959 podelila mestne pravice, na ta dan pa v Mestni občini Velenje praznujemo svoj občinski praznik. Danes je mesto doseglo meje svojega planiranega razvoja. Sedaj se z občudovanjem oziramo na prehojeno pot, ko je našim staršem nekaj skromnih naselij, raztrosenih po vzhodnem delu Šaleške doline, z zagnanostjo, odrekanjem in iskoriščanjem političnih razmer uspelo strniti v danes peto največje mesto v Sloveniji.


PRENOVLJENA PROMENADA

V zgodovino Velenja se je vpisala še ena nova pridobitev.Z obnovo dotrajane promenade je mestno jedro Velenja, ob praznovanju 55 letnice mesta, dobilo novo, sodobno podobo, ki jo je v petek 22. avgusta 2014 v amfiteatru ob reki Paki uradno predal namenu župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič . Velenjska promenada, ki je nastala sredi sedemdesetih let 20. stoletja, je zaradi precej dotrajane urbane opreme bila nujno potrebna obnove. Obnove so bili potrebni tudi nekateri komunalni in komunikacijski vodi, prav tako je bil močno načet most čez reko Pako.Mestna občina Velenje je za prenovo Promenade pridobila skoraj dva milijona evrov evropskih nepovratnih sredstev ter 320 tisoč evrov iz državnega proračuna. Skupna vrednost projekta Prenove mestnega središča Velenja znaša več kot 3,7 milijona evrov. Vse to pa je poplačano s končno podobo mestnega jedra in vzdušjem, ki ga je ustvarila množica občanov na otvoritvi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio