SI
03 8961 860 03 8961 860

Muzeji

Muzej premogovništva Slovenije

Popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije obiskovalcem omogoča doživetje izkušnje rudarjev, ki so se desetletja spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev, ki jih upodablja 20 izjemnih scen in 15 zanimivih lutk, oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem je moč spoznati mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega Premogovnika, je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

VIDEO: Muzej premogovništva Slovenije

Kontakt

Cenik

Muzej Velenje

Posebnost muzeja: Zbirka afriške umetnosti Františka Foita je edina tovrstna zbirka v Sloveniji.
Ob izgradnji novega mesta so v Velenju zaradi želje po ohranjanju kulturne dediščine ustanovili muzej. Sedež je dobil na Velenjskem gradu, ki je bil zaradi posledic vojne v precej slabem stanju. Prva urejena zbirka v muzeju je bila Zbirka slovenskih premogovnikov, ki je bila javnosti predstavljena leta 1966.

Kontakt

V Muzeju Velenje si lahko ogledate enajst muzejskih in galerijskih zbirk

Kavčnikova domačija

Kavčnikova domačija je dragocen spomenik slovenske kmečke stanovanjske kulture. Stoji v vasi Zavodnje nad Šoštanjem. Je najjužnejši primerek dimnice v evropskem alpskem prostoru. Klet in hlev v kletni etaži ter dimnica so zidani, ostala stavba je lesena. Krita je z skodlami. Zadnja prebivalka se je ukvarjala z zeliščarstvom in pri hiši je še vedno zeliščni vrt. Domačija je bila naseljena do leta 1981. Še danes je ohranjena vsa originalna oprema, ki z razporeditvijo ustvarja vtis, da je domačija še vedno obljudena.

VIDEO: Kavčnikova domačija

Kontakt

Grilova domačija

Grilova domačija je v ekomuzej preurejena stara viničarija na nekdaj vinorodnem pobočju Lipja pri Velenju. Od Velenja je oddaljena 6 km.  Za oglede je odprta od 1. maja do 30. septembra, od petka do nedelje, med 10. in 17. uro.
Posest je kulturni spomenik lokalnega pomena. Domačija obsega hišo s črno kuhinjo, gospodarsko poslopje, travnik, zelenjavni in zeliščni vrt, čebelnjak, vinograd in sadovnjak.

Kontakt

Hiša mineralov Velenje

Hiša mineralov je zrasla iz bogate zasebne zbirke Velenjčana Jožeta Rihtarja, ki se z zbiranjem mineralov ljubiteljsko ukvarja že vrsto let.

V Hiši mineralov, ki deluje v okviru Muzeja Velenje, je razstavljenih več kot 2.000 primerkov mineralov s celega sveta.

Kontakt

Muzej Usnjarstva Šoštanj

Usnjarstvo je bilo na Slovenskem skozi stoletja tradicionalno pomembna obrt. Z razvojem industrializacije je ta obrt v ponekod prerasla na industrijski nivo in v 20. stoletju predstavljala pomembno panogo gospodarstva. Zaradi krize usnjarstva je v drugi polovici 20. stoletja večina usnjarskih industrijskih obratov propadla.

Več

Kontakt