SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Čarobnost spominov

"Spomini ohranjajo preteklost, prijatelji sedanjost, upanje prihodnost." neznani avtor

MUZEJ USNJARSTVA NA SLOVENSKEM

Šoštanj je nekdaj bilo upravno in gospodarsko središče Šaleške doline, prav zaradi tovarne usnja, ki je tu obratovala skoraj dve stoletji. Na območju Avstro-Ogrske monarhije je slovela kot najkvalitetnejša usnjarna. V poslopjih nekdanje tovarne je danes urejen Muzej usnjarstva na Slovenskem, kjer boste spoznali zgodovino in življenjske zgodbe lastnikov, vrste usnja, čevljarsko obrt, delavsko življenje v 19. in 20. stoletju ter pomen za gospodarski in družbeni razvoj Šaleške doline.

Naslov: Primorska cesta 6 h, 3325 Šoštanj
Kontakt: 03 898 44 20, info@muzej-usnjarstva.si
Spletna stran: www.muzej-usnjarstva.si

SPOMINSKA SOBA TOPOLŠICA

Druga svetovna vojna je tudi Šaleški dolini prinesla nemško okupacijo, ki se je končala s podpisom kapitulacije nemških sil za JV Evropo v kraju Topolšica. Ena od štirih delnih vdaj nemške vojske sodi med najpomembnejše dogodke na Slovenskih tleh v času druge svetovne vojne. V spominski sobi v stavbi zdraviliškega parka v Topolšici si lahko s pritiskom na gumb ogledate kratek film o dogodkih maja leta 1945 v teh krajih.

Naslov: Topolšica 75, 3326 Topolšica
Kontakt: 03 898 26 30, info@muzej-velenje.si  

KAJUHOV SPOMINSKI OBJEKT NA ŽLEBNIKOVI DOMAČIJI

Obronki Šaleške doline vam pripovedujejo radostne zgodbe, a poznajo tudi trpke. Februarja leta 1944 je partizanska enota XIV. divizija prečkala te kraje na poti na Štajersko. V vojaškem pohodu je sodeloval tudi 21-letni Karel Destovnik Kajuh, slovenski pesnik, ki je pri Žlebnikovi domačiji padel pod streli orožnika. Tu danes stoji spominsko obeležje, ki ga je vredno obiskati ter spoznati Kajuhovo literarno zapuščino in pričevanja o drugi svetovni vojni.

Naslov: Šentvid pri Zavodnju 2, 3325 Šoštanj
Kontakt: 03 898 44 27, vila.mayer@sostanj.si