SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Čarobnost sonca

"Roža ne more cveteti brez sonca in človek ne more živeti brez ljubezni." Max Muller

ČEBELARSTVO ČANČ

Franc in Anica Čanč na Plešivcu vodita čebelarstvo z najdaljšo tradicijo v Šaleški dolini. Na obisku boste lahko prisluhnili ptičjemu petju, opazovali čebele izza panjskih končnic, si ogledali satnice ali potipali surovi čebelji vosek. Vabljeni na degustacije medenih pijač ter medu. Med izdelki, ki so lahko tudi okusno in lično darilo, so priljubljeni peneča medica, kremni med, apimix, cvetni prah, medeno satje, medeno žganje in voščeni izdelki, ki so izdelani iz naravnih materialov.

Naslov:   Plešivec 16, 3320 Velenje
Kontakt:   031 877 761, ana.canc@gmail.com

ŠPANČEVA ZIDANCA

Špančeva zidanica je biser kulturne in etnološke dediščine slovenskega vinogradništva. Tu še danes tako kot njihovi predniki, obdelujejo vinograd in stiskajo prvovrstno grozdje v mogočni hrastovi preši iz leta 1791. V Špančevi zidanici vam bo vinar Anže Podgoršek pojasnil, kako deluje vinska preša, predstavil vam bo tradicionalno kletarjenje in ponudil unikatno vino iz avtohtone vrste bele trte ranfol, hladne prigrizke in posebnost – vinski kruh.

Naslov:   Mali vrh 56, 3327 Šmartno ob Paki
Kontakt:   031 348 676, anze.podgorsek@gmail.com

VINOTOČ PRIMOŽIČ

Vinotoč Primožič vodi Mojca Praprotnik z družino, za katro je pridelava vina predvsem sprostitev. Mojca nadaljuje očetovo vinogradniško prakso, saj razume, da je kvalitetno vino odvisno od kakovosti grozdja. Vina edine ženske vinarke v okolišu, ki je kot prva na tem območju razvila tudi rose penino, so dobila številna priznanja. Ob degustaciji s pogledom na okoliška hribovja in Kamniško-Savinjske Alpe v ozadju, vam bodo postregli z domačimi suhimi mesninami, paštetami ali zasekami.

Naslov:   Mali vrh 51, 3327 Šmartno ob Paki
Kontakt:   041 233 269, praprotnik.mojca@gmail.com

KLET KUGLER

Ste vedeli, da je vinski sod lahko tudi tako velik, da zadrži 8.345 litrov vina in se vanj lahko stisne osem oseb? Pri Kuglerjih imajo na dvorišču prav takšen sod, v katerem vam bo Jože Kugler postregel njegov sauvignon, chardonnay, rumeni muškat, laški rizling in druga izvrstna vina. Jože obdeluje 1.800 trsov, ki jih je zasadil pred tremi desetletji. Kot butični vinogradnik se skrbno posveča vsakemu grozdu. Vino tudi stekleniči in tako nudi pester izbor izbranih buteljk.

Naslov:   Mali vrh 63a, 3327 Šmartno ob Paki
Kontakt:   031 422 948, kugler.joze@gmail.com