SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kulturno-zgodovinske znamenitosti

Muzej usnjarstva na Slovenskem

Muzej usnjarstva stoji  na delu nekdaj mogočne Vošnjakove tovarne usnja v Šoštanju, kasneje Tovarne usnja Šoštanj. Muzej prikazuje bogato dediščino usnjarstva. V muzeju si lahko ogledate zgodovino razvoja usnjarstva iz obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo, ki je imela močan vpliv na družbeni in demografski razvoj prebivalstva.

Več o Muzeju usnjarstva na Slovenskem  

Kavčnikova domačija

Kavčnikova domačija v Zavodnjah nad Šoštanjem je izjemen biser ljudske arhitekture na prostem. Osrednji prostor stanovanjske hiše je približno 400 let stara dimnica z odprtim ognjiščem za kuhanje in ogrevanje.

Več o Kavčnikovi domačiji  

Grilova domačija

Grilova domačija je v ekomuzej preurejena stara viničarija v nekdaj vinorodnem Lipju pri Velenju. Poleg hiše s črno kuhinjo, "štiblcem" in vinsko kletjo obsega tudi gospodarsko poslopje, večji zeliščni vrt, vinograd z avtohtono sorto "p'ček", čebelnjak, vodnjak in manjši zelenjavni vrt.

Več o Grilovi domačiji  

Pusti grad

Nad trgom stoji na grajskem griču delno ohranjen stolp iz 12. Stoletja, ostanek nekdanjega šoštanjskega gradu. Sledovi kažejo na značilno romansko zasnovo pravilnih oblik. Grad so verjetno leta 1473 porušili Turki.

Več o Pustem gradu  

Vila Mayer

V prostorih klasične meščanske vile iz konca 19. stoletja - Vile Mayer - so na ogled stalne muzejske zbirke. V vili je urejena tudi Mayerjeva soba, posvečena spominu na prvotnega lastnika Frana Mayerja in njegovo družino. V preddverju pritličja je urejena tudi  informacijska (Info) točka.

Več o Vili Mayer  

Spominska soba v Topolšici

Spominska soba v Topolšici je posvečena spominu na podpis ene od  štirih delnih vdaj nemške vojske. Podpisal jo je general Aleksander Lohr. Za Slovence se je s tem končala 2 svetovna vojna. Vse dni v letu odprto spominsko sobo najdete v stavbi zdraviliškega parka v Topolšici. Spominsko sobo si lahko ogledate brez predhodne najave in brezplačno.

Več o Spominski sobi v Topolšici  

Spominska soba na Graški Gori

Spominska soba je posvečena bojem legendarne partizanske 14. divizije, ki je po prihodu na Štajersko pozimi 1944. leta na Graški gori –  ''gori jurišev'' bíla svoje najtežje boje. Ogled je možen po dogovoru.

Več o Spominski sobi na Graški Gori