SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Festival mladih kultur - Kunigunda

Festival mladih kultur Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Njegovo ime izvira iz lokalne legende. Na Velenjskem gradu naj bi namreč živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu. Vse od takrat, naj bi Kunigunda strašila po grajskih sobanah. Po krivem obdolženi mladenki se želimo pokloniti z mlado kulturo, ki je velikokrat prav tako po krivem obtožena, da ni dovolj kulturna.

Kunigundin oder je v minulih letih gostil mnogo prepoznavnih imen z vseh strani neba (tako v umetniškem kot abstraktnem smislu). V duhu poudarjanja vseh kultur in tako vseh glasbenih zvrsti, smo čupali z metalci in pankerji, bengali z reperji in MC-ji, rejvali z DJi, plesali v reggae in ska tonih ter se uživali v vsem, česar ni šlo popredalčkati. Ob vrhunskih vabljenih nastopajočih se v zadnjih letih organizacijska ekipa FMKK več in več v program vpenja tudi sama. Projekti kot so državno prvenstvo v Beatboxu in Vodno mesto so svoj dom našli prav na Kunigundi, med tem ko je ekipa lastne produkcije lokalno sceno zaznamovala z družbenokritičnimi projekti kot so Eksperiment: Titovo Velenje, Svatba: Praznovanje ljubezni, Kunigudra in Ustanovitev Avtonomne republike Kunigunda.

Kunigunda se vedno razvija, sestavlja, tišči kulturo v žile, deli klofute pripravljenim in nepripravljenim. In še bo. Tudi letos od 23. do 31. avgusta.
Utrinki festivala Kunigunda