SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 13. oktober 2020

Oktober 2020
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
November 2020
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kako naslikati zgodbo - delavnica ilustracije po vzoru Marjance Jemec Božič

Delavnica za odrasle

Marjanca Jemec Božič je ena markantnejših slovenskih ilustratork, njena dela pa smo lahko že kot otroci občudovali v različnih mladinskih publikacijah, berilih in knjigah.

Na tokratni delavnici bomo pobližje spoznali njen način dela in se potopili v svet pravljic, iz katerih bomo poskusili ustvariti vsak svojo ilustracijo. Delavnico bo vodila Uršula Skornšek.

Prijave na: info@galerijavelenje.si

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

konS: Arduinovanje - osnove // delavnica

Arduinovanje je ciklična delavnica, kjer se učimo delati z arduinom. Prva delavnnica je namenjenu osnovam in spoznavanju. Delavnica se nato oblikuje glede na želje in znanja udeležencev.
Delavnice za otroke in mlade, ki jih izvajamo v okviru projekta KONS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo.

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na prijave@mc-velenje.si

Delavnica bo izvedena v skladu z ukrepi NIJZ.

KONS: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Partnerji: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona zavod, @ LJUDMILA, MKC Maribor, LokalPatriot, Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici
  Regionalni multimedijski center Kunigunda
  Prost vstop
Preberi več »

Filmoljubci beremo filme

Novo sezono Filmoljubci beremo filme bodo pričeli s predstavitvijo Filmske značke za najstnike 2020/21. Pripravili so zloženko z naborom kakovostnih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov na DVD-jih, s katerimi želijo mlade spodbuditi k ogledu in pogovoru. Mladi, dovolite, da se vas film dotakne.
Predstavitev in pogovor vodita Maja Praprotnik in Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Pravljična meditacija za otroke z Janjo in medvedkom Tapkom

Sproščanje s pravljično meditacijo in tapkanje, pri katerem se bodo otroci »polnili« s pozitivno in ustvarjalno energijo. Meditacija in tapkanje jim bosta pomagala k boljšemu zdravju, boljšim medsebojnim odnosom in uresničevanju njihovih potencialov. Otroci se zelo hitro odzovejo na tapkanje, kadar pri tapkanju uporabimo medvedka ali kako drugo igračko. Na ta način otroci prenesejo vse svoje težave na igračko in se lažje znebijo težav, ki jih imajo. Namenjeno otrokom, starejšim od treh let.

V pravljični sobi je lahko naenkrat do deset otrok. Prijave na dogodek sprejemajo na otroškem oddelku Knjižnice Velenje (03 898 25 55).

  Knjižnica Velenje (pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Kako se soočiti z našimi strahovi?

Koliko strahov zavestno vsakodnevno zaznavamo v sebi. V pogovoru lahko svoje strahove jasno izražamo z besedami kot so:  ….mene je pa strah višine, strah me je zobozdravnika, strah me je da ostanem brez službe, strah me je bolezni…..O nekaterih strahovih pa raje ne govorimo, so tabu, jih prikrivamo oziroma se kljub zavedanju, da nas omejujejo v življenju se ne upamo spopasti z njimi.

Kako pogosto se zavedamo naših misli in občutenj, ki jih nosimo v sebi. Naši strahovi so dejansko le zapis spomina davnine in če se z njimi ne upamo soočiti lahko to privede do občutka nemoči. Ste pomislili zakaj pa je naš strah drugi osebi tuj in ga ta ne nosi v sebi. 

Da lahko odpravimo posamezen strah v nas je potrebno samo pogledati vanj in ga sprejeti. Tako s premagovanjem malih strahov sčasoma spoznamo, da lahko strah obvladamo šele ko ga sprejmemo. Na pogovorni delavnici bomo tako poskušali zaznati svoje strahove, jih ozavestiti in ugotoviti kako se z njimi soočiti in jih premagati. 

  Društvo NOVUS, Center za družine Harmonija (FARMIN (Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo))
  Prost vstop
Preberi več »

Aleksej Kalc, Mirjam Milharčič Hladnik, Janja Žitnik Serafin: Doba velikih migracij na Slovenskem

Sredi 19. stoletja se je na Slovenskem začelo obdobje, znano kot doba velikih migracij. Knjigo, ki predstavi glavne obrise množičnih migracij, ki so ključno zaznamovale zgodovino slovenskega prostora, ter organizacijske in kulturno-umetniške dosežke slovenskih migrantov v novih domovinah, bosta predstavila soavtorja Mirjam Milharčič Hladnik in Aleksej Kalc.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Iz okvirja/Out of frame - razstava Maje Lesjak

Razstava v Salonu Voilà Beauty

Galerija lepote - razstavno-izložbeni prostor
Slika, oziroma umetniško delo je lahko več kot samo uokvirjeno platno na steni, največkrat na ogled samo lastniku dela. Zato je slikarska razstava IZ OKVIRJA/OUT OF FRAME avtorice Maje Lesjak (Malapala, umetniški studio) zasnovana tako, da gledalcu predstavi pogosto spregledano uporabno vrednost umetnosti, ko jo prenesemo na stvari in predmete za vsakdanjo rabo ter jim vdahnemo novo, svežo energijo in si jih ogledamo in vidimo še iz neke druge perspektive. Kava iz ročno poslikane skodelice, šepeta poezijo in nas popelje v domišljijski svet, hkrati pa v nas prebuja vizijo prihodnosti. Stare hlače postanejo unikatno umetniško delo. Stol ni več samo stol, kar naenkrat je kot slika na steni. Lestenec obelodani drugačen, morda nov pogled na stvari ali življenje. "Uporabna" umetnost tako popestri vsakdanjik. Svet, bolj tesno povezan z umetnostjo, je takoj lepši.

  Cankarjeva ulica (nekdanji Peko)
  Prost vstop
Preberi več »

Razkošje domišljije, ilustracije Marjance Jemec Božič

Vrhunska slovenska ilustratorka Marjanca Jemec Božič je svoj celoten opus posvetila razigranim podobam za otroke in mladino. Zagotovo se je v njenih podobah srečala s slehernim otrokom na Slovenskem. Pravljični svet njenih podob krasi zgodbe Juri Muri v Afriki, Nana mala opica, Prašiček gre na pot, Piko dinozaver, Melje, melje mlinček, če omenimo le najbolj znane naslove, in mnoge pesmi, kot so Tri ptičice, Mala Marjetica in gozdni mož ter Čudežna ptica.

Njena izjemna in plodna ustvarjalnost je bila nagrajena z najvišjimi slovenskimi in mednarodnimi priznanji za ilustracijo.

Razstava bo na ogled do 17. oktobra 2020.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Družinska potepanja s Piko

Ker so otroci Vrtca Velenje v zadnjem času veliko trenutkov preživeli v krogu svojih družin, so v umetniških delih podoživljali družinska potepanja po našem mestu in okolici, na katera so povabili tudi nagajivo Piko. Pokazali so ji znamenitosti mesta in jo popeljali tudi v naravo. Skupaj so odkrivali znane in manj znane poti ter se na potepih predvsem zabavali, kot se za Piko tudi spodobi. Razstavo je pripravila Bernarda Lukanc v sodelovanju z Vrtcem Velenje in bo na ogled od 24. 9. do 30. 11. 2020.
  Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava O zbirki Andreja Štera

Razstava nam bo predstavila dolgoletno predano delo zbiratelja ter nastanek in rast njegove bogate zbirke. Razstavo je pripravila Stanka Ledinek, oblikoval jo je Peter Groznik – Peč.
  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »