SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 9. oktober 2020

Oktober 2020
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
November 2020
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Prvič narazen

Filmska predstava (After we Collided)
  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 5 €
Preberi več »

Kata Laštro: Cvetne esence: cvetna abeceda za dušo po kapljicah

Da bi se ljudje bolj približali naravi, svetu rastlin, cvetlicam in kar je še posebej pomembno, sami sebi, svojemu bistvu, si je Kata Laštro iz črk navadne abecede, kot jo vsi poznamo in pisanih cvetlic iz narave po izbiri dr. Edwarda Bacha, zamislila to abecedo in jo poimenovala Cvetna abeceda za dušo po kapljicah. Knjiga ponuja učenje črk abecede ob spoznavanju rastlinskega sveta in možnost, da se ne le opismenimo za funkcionalno delovanje v materialnem svetu, temveč, da se s pomočjo moči cvetov in njihovih subtilnih esenc uravnovesimo v duši, umu in telesu, da postanemo in ostanemo celovita bitja, kakršna smo bili ob rojstvu. Predstavitev knjige je posvečena svetovnemu dnevu duševnega zdravja.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

PRESTAVLJENO na 16. 10. - Artopolis - prva spletna platforma za slovenske umetnice in umetnike

Premiera video predstavitev in otvoritev portala - PRESTAVLJENO NA PETEK, 16. 10. 2020

To jesen svoja vrata odpira Artopolis, spletna platforma za objavo portfoliov, promocijo, prodajo in nakup umetniških del slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev.

V sklopu otvoritve portala bodo prikazani promocijski videi sedmih sodobnih umetnic in umetnikov, ki so bili v tem letu posneti v želji predstaviti in podpreti aktualno umetniško produkcijo v Sloveniji. Sodelujoče umetnice in umetniki: Petra Bajič, Jan Brovč, Meta Mežan, Tajda Novšak, Lea Culetto, Jan Rasiewicz in Jon Žagar.

Sledila bo predstavitev portala in pogovor z ustanoviteljema projekta, Matejem Tomažinom in Iris Pokovec, ter razvojno ekipo Artopolisa.

Projekt Artopolis sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska unija iz Kohezijskega in Evropskega sklada za regionalni razvoj in podpirajo mnoge lokalne in državne institucije v Sloveniji.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Iz okvirja/Out of frame - razstava Maje Lesjak

Razstava v Salonu Voilà Beauty

Galerija lepote - razstavno-izložbeni prostor
Slika, oziroma umetniško delo je lahko več kot samo uokvirjeno platno na steni, največkrat na ogled samo lastniku dela. Zato je slikarska razstava IZ OKVIRJA/OUT OF FRAME avtorice Maje Lesjak (Malapala, umetniški studio) zasnovana tako, da gledalcu predstavi pogosto spregledano uporabno vrednost umetnosti, ko jo prenesemo na stvari in predmete za vsakdanjo rabo ter jim vdahnemo novo, svežo energijo in si jih ogledamo in vidimo še iz neke druge perspektive. Kava iz ročno poslikane skodelice, šepeta poezijo in nas popelje v domišljijski svet, hkrati pa v nas prebuja vizijo prihodnosti. Stare hlače postanejo unikatno umetniško delo. Stol ni več samo stol, kar naenkrat je kot slika na steni. Lestenec obelodani drugačen, morda nov pogled na stvari ali življenje. "Uporabna" umetnost tako popestri vsakdanjik. Svet, bolj tesno povezan z umetnostjo, je takoj lepši.

  Cankarjeva ulica (nekdanji Peko)
  Prost vstop
Preberi več »

Razkošje domišljije, ilustracije Marjance Jemec Božič

Vrhunska slovenska ilustratorka Marjanca Jemec Božič je svoj celoten opus posvetila razigranim podobam za otroke in mladino. Zagotovo se je v njenih podobah srečala s slehernim otrokom na Slovenskem. Pravljični svet njenih podob krasi zgodbe Juri Muri v Afriki, Nana mala opica, Prašiček gre na pot, Piko dinozaver, Melje, melje mlinček, če omenimo le najbolj znane naslove, in mnoge pesmi, kot so Tri ptičice, Mala Marjetica in gozdni mož ter Čudežna ptica.

Njena izjemna in plodna ustvarjalnost je bila nagrajena z najvišjimi slovenskimi in mednarodnimi priznanji za ilustracijo.

Razstava bo na ogled do 17. oktobra 2020.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Družinska potepanja s Piko

Ker so otroci Vrtca Velenje v zadnjem času veliko trenutkov preživeli v krogu svojih družin, so v umetniških delih podoživljali družinska potepanja po našem mestu in okolici, na katera so povabili tudi nagajivo Piko. Pokazali so ji znamenitosti mesta in jo popeljali tudi v naravo. Skupaj so odkrivali znane in manj znane poti ter se na potepih predvsem zabavali, kot se za Piko tudi spodobi. Razstavo je pripravila Bernarda Lukanc v sodelovanju z Vrtcem Velenje in bo na ogled od 24. 9. do 30. 11. 2020.
  Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava O zbirki Andreja Štera

Razstava nam bo predstavila dolgoletno predano delo zbiratelja ter nastanek in rast njegove bogate zbirke. Razstavo je pripravila Stanka Ledinek, oblikoval jo je Peter Groznik – Peč.
  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralec meseca

Bralec meseca oktobra je Janez Osetič. Letos teče dvajseto leto, odkar se je strastno posvetil zbirateljstvu. V njegovi zbirki je tudi precej knjig. In letos, ko vsi še posebej zavzeto iščemo poti do zdravja, se je odločil, da nam predstavi knjige, ki govorijo o zdravilnih zeliščih in njihovi uporabi. Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava CvetJE za dušo

Razstava je posvečena svetovnemu dnevu duševnega zdravja (10. oktober) in je del projekta Zelena knjižnica za zeleno pismenost. Avtorica razstave je Kata Laštro, ilustracije Katja Talajić.
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »

Družabno popoldne za otroke in mlade

Otroci in mladi od 6. leta dalje, vabljeni na družabno petkovo popoldne v Večgeneracijskem centru Planet generacij. 
Kaj bomo počeli? Igrali različne družabne igre in se pogovarjali o zanimivih temah. 

Več informacij na: 
031 781 142 ali planet.generacij@lu-velenje.si 

Pridite, zabavno bo! 
  AZ Ljudska univerza Velenje (Ljudska univerza Velenje)
  Prost vstop
Preberi več »