SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 25. september 2020

September 2020
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
Oktober 2020
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

47. Mala Napotnikova kiparska kolonija

DOGODEK V SONČNEM PARKU ODPADE

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje letos pripravlja že 47. Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo, ki bo potekala v okolici Vile Rožle, v Sončnem parku. Na prosto temo bodo 3-članske skupine osnovnošolcev iz osnovnih šol iz Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, ob pomoči članov Društva šaleških likovnikov, pod vodstvom mentorjev iz njihovih šol, izdelovale lesene montažne kipe oz. plastike ter inštalacije. Letos bo tema prosta.

Kiparska kolonija se bo pričela v petek ob 8.30, ta dan bodo ekipe ustvarjale do 16. ure. Mladi kiparji bodo veseli, če jih boste obiskali in ob upoštevanju ukrepov za preprečitev širjenja COVID – 19, opazovali pri delu. Z delom bodo nadaljevali v soboto od 8.30 ure dalje. Ob 14. uri bodo pripravili razstavo nastalih umetniških del in uradni zaključek kolonije. Letos nastala dela bodo ta dan pri Vili Rožle, na ogled do 18. ure, ter v nedeljo, 27. 9. 2020, v okviru 31. Mini Pikinega festivala, od 10. do 18. ure.

  Sončni park (travnik okoli Vile Rožle)
  Prost vstop
Preberi več »

Odprtje razstave Nike Horvat: Metamorfoza

Pikin festival

metamorfóza -e ž (ȏ) knjiž. pojav, da dobi kdo ali kaj drugačno vsebino, obliko; sprememba, preobrazba

Ko je kotiček za učenje postal umetniški projekt in ko je čisto navadna zloženka, naključno postavljena pod lučjo postala svetilo. S prehajanjem svetlobe skozi reže se ustvarijo oblike, te pa se z majhnim premikom elementov spreminjajo in tvorijo različne vzorce, ki čisto navaden prostor spremenijo v umetniško postavitev.

Nika Horvat (1999) je študentka dodiplomskega študija unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Velika mera ustvarjalnosti je usmerjena v materiala steklo in keramika, znanje in izkušnje pa želi vključiti tudi na drugih umetniških področjih. Njeno delo temelji predvsem na estetiki, ki ga dopolnjujejo teksture in barve, oblike pa jo popeljejo vse od organskega do čistih geometrijskih oblik. V Velenju sodeluje s festivalom Kunigunda, kjer je del Art ekipe, v letu 2020 pa je sodelovala z Gostilno pri Kolovratu v Ljubljani, za katere je naredila dizajnerske krožnike. Njeno delo je bilo predstavljeno v spletni razstavi ALUO, na spletni razstavi Pedagoške fakultete z naslovom Navidezni kot in v prispevku strani Artfiks, kjer je predstavila svoje delo iz stekla z naslovom Svet na dlani.

  eMCe plac
  vstop prost
Preberi več »

Predstavitev multimedijskega projekta MOV360

Multimedijski umetnik Stane Špegel in saksofonist Jure Pukl sta avtorja večpredstavnostnega projekta MOV360. Poleg glasbenega albuma »30 Vaccines« projekt spremljajo tudi prostorske fotografije in video zgodbe z velenjskih ulic, posnete v času pandemije koronavirusa  s posebno 360-stopinjsko kamero s kolesarske perspektive.
  Galerija F-bunker (podhod pri Vili Bianca)
  Prost vstop
Preberi več »

Prvič narazen

Filmska predstava (After we Collided)
  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 5 €
Preberi več »

Razstava učencev Osnovne šole Šalek

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Šalek s svojimi likovnimi deli pod mentorstvom prof. Borisa Oblišarja. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Iz okvirja/Out of frame - razstava Maje Lesjak

Razstava v Salonu Voilà Beauty

Galerija lepote - razstavno-izložbeni prostor
Slika, oziroma umetniško delo je lahko več kot samo uokvirjeno platno na steni, največkrat na ogled samo lastniku dela. Zato je slikarska razstava IZ OKVIRJA/OUT OF FRAME avtorice Maje Lesjak (Malapala, umetniški studio) zasnovana tako, da gledalcu predstavi pogosto spregledano uporabno vrednost umetnosti, ko jo prenesemo na stvari in predmete za vsakdanjo rabo ter jim vdahnemo novo, svežo energijo in si jih ogledamo in vidimo še iz neke druge perspektive. Kava iz ročno poslikane skodelice, šepeta poezijo in nas popelje v domišljijski svet, hkrati pa v nas prebuja vizijo prihodnosti. Stare hlače postanejo unikatno umetniško delo. Stol ni več samo stol, kar naenkrat je kot slika na steni. Lestenec obelodani drugačen, morda nov pogled na stvari ali življenje. "Uporabna" umetnost tako popestri vsakdanjik. Svet, bolj tesno povezan z umetnostjo, je takoj lepši.

  Cankarjeva ulica (nekdanji Peko)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Jezera skozi čas

Frenk Špiler, strasten zbiratelj in ljubitelj Velenja ter njegove zgodovine, ima v svoji zbirki razglednic tudi nekaj dragocenih razglednic Velenjskega jezera od nastanka do danes. Razstavo si boste lahko ogledali ob obisku Velenjskega jezera skozi celo poletje. 
  Velenjska plaža (ob knjižnici na Velenjski plaži)
  Prost vstop
Preberi več »

Ali poznam Knjižnico Velenje in Piko Nogavičko?

Knjižnica Velenje letos praznuje 15 let selitve v nove prostore. V kvizu bomo preverili vaše poznavanje knjižnične dejavnosti. Ker poteka v septembru Pikin festival, bomo preverili tudi, kako dobro poznate navihano Piko Nogavičko. Sodelujte in osvojite nagrado. Kviz je pripravila Andreja Stvarnik. 
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Knjižnica na Velenjski plaži

Za vse, ki jim je poležavanje na velenjski plaži premalo, smo pripravili kotiček s knjigami in revijami.
  Velenjska plaža
  Prost vstop
Preberi več »

Knjižnica danes

»Knjižnica je skozi čas postala mesto dogodkov, predstavitev,spoznavanj in druženj. Že dolgo ni več le arhiv, kjer si lahko knjige tudi izposodimo. Postala je odprt prostor pretoka informacij, ki jih danes najdemo v različnih oblikah. Informiranje, izobraževanje, branje, raziskovanje in druženje so temeljni razlogi za obisk knjižnice.« Razstavo smo ob menjavi celostne grafične podobe Knjižnice Velenje pripravili v sodelovanju z AV studiom.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »