SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 30. junij 2020

Junij 2020
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
Julij 2020
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Večeri v amfiteatru: Ljudski pevci Prijatelji

Večeri v amfiteatru 2020

Prijatelji so družinsko prijateljska skupina, ki deluje od leta 1993. Člani sekcije Kulturnega društva Šmartno ob Paki izhajajo iz Folklorne skupine Oljka iz Šmartnega ob Paki. Njihovo poslanstvo je ohranjanje ljudske pesmi, ki so se jih naučili od svojih prednikov.

Vaje imajo doma, enkrat pri eni, drugič pri drugi družini. Tako so povezani že skoraj 25 let. V posebno veselje jim je, da jim je uspelo svoje veselje do ljudske pesmi prenesti tudi na svoje otroke. To je najlepša popotnica, ki so jo dali otrokom in tudi upanje, da naša pesem ne bo zamrla.

Na srečanju ljudskih pevcev so bili dvakrat izbrani za državno srečanje, na srečanju citrarjev pa kot Najbolj prešmentani ljudski pevci. Dvakrat so snemali za glasbeni inštitut za narodopisje v Ljubljani in bili večkrat gostje v radijskih in televizijskih oddajah. Posneli so tri zgoščenke, z njimi so prepevali Ivan Funtek, Erika Irman in Helena Medved. Za njihovo podobo na odru vedno poskrbi Milena Funtek.

Danes v skupini prepevajo Franc in Dragica Lesnjak, Jože in Bernarda Kovačič, Fanika Žgank, nazadnje pa se jim je pridružil Marko Juvan, ki pesem obogati z diatonično harmoniko.

Kot pravijo, peli so in še bodo, saj je slovenska pesem prelepa in ne sme utoniti v pozabo.

V primeru slabega vremena bo dogodek odpadel.

  Velenjska promenada (amfiteater)
  Vstop prost
Preberi več »

Večeri v amfiteatru: ŠFD Koleda Velenje

Večeri v amfiteatru 2020

V Velenju že od leta 1971 deluje Šaleško folklorno društvo Koleda, ki v svojih vrstah združuje ljubitelje plesa, petja, igranja na inštrumente ter poustvarjanja plesnega in pesemskega izročila različnih predelov Slovenije in zamejstva. Plesalci in godci v društvu obvladajo veliko plesnih postavitev, ki jih prikazujejo na raznih nastopih v Sloveniji in tujini, vedno znova pa vadijo in izpopolnjujejo svoje znanje obstoječih odrskih postavitev ter ga nadgrajujejo z novimi plesi, pesmimi in glasbo.

V primeru slabega vremena bo dogodek odpadel.

  Velenjska promenada (amfiteater)
  Vstop prost,
Preberi več »

Stand up večer s Tadejem Tošem

Toša dobro poznamo.
Vemo, da je naš.
Vemo, da govori hitro in veliko.
Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega.
Vemo, da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur – niti njemu samemu ne.
Tudi sedaj bo tako.

Stand-up oder je njegovo najljubše prizorišče.
In komaj čaka, da stopi na oder.

Vstopnina: 15 EUR, rezervacije: vstopnice@festival-velenje.si
  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  15 EUR
Preberi več »

Naslikaj mi zgodbo

Ob vsaki dobri zgodbi se v nas narišejo slike pokrajine, osebe, ki v njih nastopajo, celotno vzdušje ... Vsaka zgodba ima toliko podob, kolikor ima bralcev. Naš natečaj vas postavlja pred izziv - s fotografijo nam pokažite, kako ste doživeli in videli zgodbo iz romana, pesmi, pravljice …
Vaše fotografije zbiramo od 8. 2. do 31. 8. 2020. Dodan naj bo naslov zgodbe, ki vas je navdahnila. Sodelujete lahko z največ dvema izdelkoma. Komisija bo izbrala devet najboljših fotografij, ki bodo razstavljene na našem osrednjem razstavišču, avtorji le-teh pa bodo dobili simbolično nagrado. Fotografije pošljite na e-mail: stanka.ledinek@vel.sik.si.
Boste sprejeli izziv?

  Knjižnica Velenje (Knjižnica Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava učencev Osnovne šole Šalek

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Šalek s svojimi likovnimi deli pod mentorstvom prof. Borisa Oblišarja. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Dvorec Gutenbuchel

Avtorica razstave je Andreja Jurkovnik, v sodelovanju z arhitektko Matejo Kumer. Razstava bo na ogled do konca julija 2020.
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralec meseca

Bralec meseca junija je David Vidmar Čeru.
Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Original, kopija, ponaredek: iz zbirke Milana Jenka

Milan Jenko je slikar, ki ima v svoji zbirki celo vrsto originalov in del, ki jim lahko rečemo kopija, replika. Skozi izredno zanimivo razstavo bomo lahko nekatere pojme spoznali »v živo«. Razstava bo na ogled od 8. 6. do 31. 7. 2020.
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »

Iz okvirja/Out of frame - razstava Maje Lesjak

Razstava v Salonu Voilà Beauty

Galerija lepote - razstavno-izložbeni prostor
Slika, oziroma umetniško delo je lahko več kot samo uokvirjeno platno na steni, največkrat na ogled samo lastniku dela. Zato je slikarska razstava IZ OKVIRJA/OUT OF FRAME avtorice Maje Lesjak (Malapala, umetniški studio) zasnovana tako, da gledalcu predstavi pogosto spregledano uporabno vrednost umetnosti, ko jo prenesemo na stvari in predmete za vsakdanjo rabo ter jim vdahnemo novo, svežo energijo in si jih ogledamo in vidimo še iz neke druge perspektive. Kava iz ročno poslikane skodelice, šepeta poezijo in nas popelje v domišljijski svet, hkrati pa v nas prebuja vizijo prihodnosti. Stare hlače postanejo unikatno umetniško delo. Stol ni več samo stol, kar naenkrat je kot slika na steni. Lestenec obelodani drugačen, morda nov pogled na stvari ali življenje. "Uporabna" umetnost tako popestri vsakdanjik. Svet, bolj tesno povezan z umetnostjo, je takoj lepši.

  Cankarjeva ulica (nekdanji Peko)
  Prost vstop
Preberi več »

eMCe poletni izziv na Kožlju

V času korone smo se razdelili na dve skupini - na tiste, ki so pridobili kakšno kilo ali dve in na tiste, ki so se vzeli v roke in začeli športat! :)

Vsem pa je skupno to, da moramo (p)ostati aktivni oziroma vzdrževati kondicijo.

Zdrav življenjski slog je pomemben za dobro počutje, zato vas to poletje vabimo na Koželj!
Koželj (580 m) je priljubljena velenjska rekreacijska točka, ki jo vsak dan in v vseh letnih časih obišče veliko ljudi. Ste med njimi? Že rušite rekorde? Bi jih?
  eMCe plac (Koželj)
  Prost vstop
Preberi več »