SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 20. junij 2020

Junij 2020
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
Julij 2020
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Veselo v poletje

Spoznajte in okusite različnost slovenske dediščine
Turistična društva bodo na stojnicah prikazala društvene aktivnosti, povabila na prireditve v poletni sezoni, predstavila lokalno turistično ponudbo in ponudila v pokušino njihove značilne dobrote. Ob 10. uri bo zaplesala Šaleška gospoda. 
  Ploščad pred Centrom Nova Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Spoznavamo Velenje

Središče medkulturnega dialoga Velenje organizira v okviru aktivnosti Spoznavamo Velenjeogled Muzeja na gradu Velenje, ki je namenjen priseljencem za spoznavanje okolja, kako je nastalo mesto Velenje in kakšen pomen ima premogovnik za samo mesto.

Veselimo se srečanja z vami in se vidimo 20. 6. 2020 ob 10.00 na Ljudski univerzi Velenje. 

  AZ Ljudska univerza Velenje (Središče medkulturnega dialoga Velenje)
  Prost vstop
Preberi več »

La Fontainove basni

Nadomestni termin predstave - samo za Maksi in Mega Pikin abonma

Glasba: Aleksandra Naumovski Potisk
Scenarij in režija: Saša Potisk
Koreografija: Luka Žiher
Plesalca: Urša Vidmar, Petar Đorčevski
Igralec: Jan Bučar
Predstava traja 45 minut.

V skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ bo za predstavo veljal prilagojen sedežni red samo za abonente. za abonente pripravljamo nov sedežni red za predstavo, prejeli bodo nove vstopnice samo za to predstavo, saj moramo po normativih zagotavljati distanco v prireditvenem prostoru – v veliki dvorani.

La Fontainove basni so baletna predstava za otroke vseh starosti. Vsebinsko se predstava naslanja na basni Jeana de La Fontaina. Za uprizoritev so izbrane tri, in sicer Miška in lev, Nečimrna vrana ter Zajec in želva. Balete povezuje igralec v vlogi samega La Fontaina, ki basni predstavi in spregovori tudi o nauku vsake od njih. Zgodbe so nato uprizorjene s plesom oz. gibom.
Ker lev ne požre majhne miške, ki ga je nekoč zmotila pri počitku, je izdatno poplačan, ko ga ta reši iz mreže, v katero se je ujel. Nezadovoljna in premalo samozavestna vrana se okiti s perjem pava in se postavlja pred drugimi vranami in pavi, a namesto občudovanja doživi le prezir. Zajec je zaradi norčevanja iz veliko počasnejše želve sprejel tekmovalni izziv v teku in zaradi podcenjevanja – izgubil.

 

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 5 €
Preberi več »

Poletna muzejska noč v Muzeju Velenje

Poletna muzejska noč v Muzeju Velenje

V soboto, 20. junija, od 18.00 dalje vabljeni na brezplačen ogled razstav muzeja na Velenjskem gradu in Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

- Ob 19. uri bodo v obeh enotah Muzeja Velenje pripravili brezplačno javno vodstvo.
- Muzej usnjarstva na Slovenskem si boste sicer lahko brezplačno ogledovali vse do 23. ure, razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu pa do polnoči.

Program:

20.00- 24.00 Dogajanje na Velenjskem gradu

-Srednjeveški tabor Društva Vitezi Šaleški.
- 20.00 - 21.00 Glasba iz 16. in 17. stoletja v izvedbi violončelistov Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje iz razreda Tamare Gombač.
- Renesančna in baročna glasba za lutnjo v izvedbi kostumiranega glasbenika Jamesa Bowena.

20.00 - 24.00 Dogajanje v parku Velenjskega gradu

- 20.00, 21.00 Srednjeveški plesi in igre. Plešejo člani plesne skupine Šaleška gospoda.
- 22.00 Projekcija poetičnega dokumentarca z naslovom Od izvira do izliva ter večmedijske predstave Listavci Staneta Špegla.


- 21.00 - 23.00 Domoznanski kino na prostem v zunanjem razstavišču Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju

Predvajali bomo filme Toma Čonkaša Mestna ura v Šoštanju, Šoštanjski bazen, Kip Marije v Šoštanju in Zapisano v lepi kamen (šoštanjski Trg bratov Mravljakov včeraj, danes, jutri) ter film Rodbina Vošnjak in šoštanjska tovarna usnja Pine Špegel.

Vso dogajanje je brezplačno. V primeru dežja projekcije v parku odpadejo, srednjeveški plesi in igre pa bodo na ogled v atriju Velenjskega gradu.

  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Poletna muzejska noč

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki od poznega popoldneva do polnoči brezplačno odprejo vrata razstavam in z njimi povezanim aktivnostim.

18.00–24.00 - ogled razstave  Prestopanja / Crossing  Tine Mohorovič

Umetnica je leta 2012 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani s področja grafike globokega tiska. Leta 2016 je končala podiplomski študij scenskega oblikovanja – smer scenografija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Istega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado za scenografijo.

19.00Vzemi delček kulture - predstavitev projekta

Galerija Velenje se z založniško dejavnostjo ukvarja že od njene ustanovitve leta 1975. V tem času so bile izdane številne publikacije, kot so katalogi razstav in monografije umetnikov. Na Poletno muzejsko noč bodo sodelavci Galerije Velenje iz njih sestavili instalacijo, obiskovalci pa bodo lahko poljubno publikacijo vzeli in jo odnesli domov.

20.00 - Naja Mohorič, harfa - koncert v atriju

Naja Mohorič je po zaključenem izobraževanju na GŠ Fran Korun Koželjski Velenje nadaljevala s študijem harfe pri prof. Irine Zingg na Civica scuola di musica Claudio Abbado. Je prejemnica številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih, med drugim zlate plakete in 3. nagrade na mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije in prve nagrade na tekmovanju Antonio Salieri v italijanskem Legnagu.

22.00 - Artopolis: Mesto umetnosti - video projekcija

Na letošnji Poletni muzejski noči bomo v sklopu projekta Artopolis predvajali prve tri video predstavitve umetnic in umetnikov z željo podpreti in promovirati slovenske ustvarjalke in ustvarjalce vseh generacij. Artopolis je prva slovenska spletna platforma za objavo, prodajo in nakup umetniških del, ki svoja vrata širši javnosti odpira letos jeseni.

 

 
  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

O kresi se dan obesi

V družbi vilenjaka Šalčka pozdravimo prihod poletja
Kaj nam bo skok čez ogenj in praprotno seme? Od kod imena mesecev in kaj se zgodi tik pred prihodom poletja? Vabljeni, da vam vilenjak Šalček razkrije še kakšno čarobno skrivnost ob kresnem večeru. Povzpeli se bomo na Šaleški grad in se prepustili šepetu poletnega večera. 
  Pod Šaleškim gradom
  Prost vstop
Preberi več »

Naslikaj mi zgodbo

Ob vsaki dobri zgodbi se v nas narišejo slike pokrajine, osebe, ki v njih nastopajo, celotno vzdušje ... Vsaka zgodba ima toliko podob, kolikor ima bralcev. Naš natečaj vas postavlja pred izziv - s fotografijo nam pokažite, kako ste doživeli in videli zgodbo iz romana, pesmi, pravljice …
Vaše fotografije zbiramo od 8. 2. do 31. 8. 2020. Dodan naj bo naslov zgodbe, ki vas je navdahnila. Sodelujete lahko z največ dvema izdelkoma. Komisija bo izbrala devet najboljših fotografij, ki bodo razstavljene na našem osrednjem razstavišču, avtorji le-teh pa bodo dobili simbolično nagrado. Fotografije pošljite na e-mail: stanka.ledinek@vel.sik.si.
Boste sprejeli izziv?

  Knjižnica Velenje (Knjižnica Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava učencev Osnovne šole Šalek

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Šalek s svojimi likovnimi deli pod mentorstvom prof. Borisa Oblišarja. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Dvorec Gutenbuchel

Avtorica razstave je Andreja Jurkovnik, v sodelovanju z arhitektko Matejo Kumer. Razstava bo na ogled do konca julija 2020.
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralec meseca

Bralec meseca junija je David Vidmar Čeru.
Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »