SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 2. junij 2020

Junij 2020
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
Julij 2020
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Večeri v amfiteatru: Konovski harmonikarji

Večeri v amfiteatru 2020
Skupino Konovski harmonikarji (KUD Lipa, Velenje) sestavlja 9 članov, ki preigravajo ljudske in narodno-zabavne skladbe. Poleg diatoničnih harmonik igrajo še bariton in klarinet ter prepevajo. Nastopajo po Sloveniji, predstavili pa so se že tudi v tujini.

  Velenjska promenada
  Vstop prost
Preberi več »

Povezovanje s srcem - meditacija in gong kopel z Rastkom Križančičem

Povezovanje s srcem in sproščanje karmičnih vzorcev - meditacija in gong kopel - ZOOM DELAVNICA (prijave obvezne na: sara.bajec@drustvo-novus.com)

Venera je boginja ljubezni, harmonije in odnosov. Vibracija zvoka je nežna in ljubeča, seže globoko v srce in zdravi srčne rane. Njen zvok nas vabi, da spustimo zaščitni oklep in globoka prepričanja, katera so odnose zapletla ali naredila težavne. Vibracija zdravi odnos z samim seboj in drugimi. Mehča intelekt in ustvarja odprtost, da se lažje združimo v večjem sprejemanju in razumevanju.
Del našega poslanstva na zemlji je, da preko ljubezni spoznamo enost z vsem. 

Pluton vlada nezavednemu, skritemu in nevidnemu. Je čistilec, uničevalec in transformator, ki temo pretvarja v svetlobo. Predstavlja vse tisto, kar je globoko zakoreninjeno, nas omejuje na poti do razvoja in nam ne služi več. Vibracija tona je globoka in prodorna ter deluje na nezavedni ravni. Njegova atomska moč ima najglobjo sposobnost zdravljenja. Plutonovo delovanje je počasno, previdno in globoko. Po začetnih bolečinah, poskrbi za poplno preobrazbo na različnih področjih. Prodira globoko v sebstvo človeka, razbija vse staro in zakoreninjeno, čisti in dviguje zavest na višjo raven. Odpravlja toxičnost ter globoke čustvene traume. Vibracija Plutona usmerja k transformaciji obsesivnega vedenja, vsem navezanostim in negativnim miselnim vzorcem. Temne dele v nas uravnoteža in jih osvetljuje.

Skozi mistično izkušnjo nas bo popeljal: 
Rasti Rastko Križančič (Inštitut notranjega ravnovesja) je mistik, ki skozi šamanizem, jogo, meditacijo, energijo, kontemplacijo, zvok in skozi druge metode udeleženca vodi po poti samospoznavanja.
»Delim svojo izkušnjo in z njo pomagam ljudem najti svoje notranje ravnovesje in svojo (dušno) pot. Moj blagoslov je lahkotno in radostno življenje brez strahov. Ko pa le-to ni, pa so na voljo orodja, s katerimi boš ozavestil, sprejel in spustil.«

PRIJAVE OBVEZNE NA: sara.bajec@drustvo-novus.com
  FARMIN Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo
  Prost vstop
Preberi več »

Naslikaj mi zgodbo

Ob vsaki dobri zgodbi se v nas narišejo slike pokrajine, osebe, ki v njih nastopajo, celotno vzdušje ... Vsaka zgodba ima toliko podob, kolikor ima bralcev. Naš natečaj vas postavlja pred izziv - s fotografijo nam pokažite, kako ste doživeli in videli zgodbo iz romana, pesmi, pravljice …
Vaše fotografije zbiramo od 8. 2. do 31. 8. 2020. Dodan naj bo naslov zgodbe, ki vas je navdahnila. Sodelujete lahko z največ dvema izdelkoma. Komisija bo izbrala devet najboljših fotografij, ki bodo razstavljene na našem osrednjem razstavišču, avtorji le-teh pa bodo dobili simbolično nagrado. Fotografije pošljite na e-mail: stanka.ledinek@vel.sik.si.
Boste sprejeli izziv?

  Knjižnica Velenje (Knjižnica Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki)
  Prost vstop
Preberi več »

Metka Kavčič, Simulakrum tradicije

razstava

Metka Kavčič se je rodila leta 1960 v Mariboru. Njeno otroštvo je bilo popolnoma prepleteno z umetnostjo, saj je bil njen oče Maks Kavčič slikar. Po študiju likovne vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru se je vpisala na oddelek za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomirala pri profesorju Slavku Tihcu. Specialko za konservatorstvo in restavratorstvo je leta 1990 zaključila pri profesorju Francu Kokalju na isti ustanovi. Leta 1998 se je strokovno izpopolnjevala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Od leta 2000 dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture v Mariboru.

V njenem dvajsetletnem umetniškem delovanju se je zvrstilo precejšnje število nizajočih in dopolnjujočih se ciklusov. Na aktualni razstavi bodo predstavljeni zadnji štirje, ki kiparko pregledno in celostno prezentirajo.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Korenine naše prihodnosti

Fotografije nam predstavljajo vélike ljudi zavidljive starosti, ki s svojo aktivnostjo in delom bogatijo ne le sebe, temveč celotno družbo. Ob njih spoznavamo lepoto starosti, kot posebnega življenjskega obdobja in so v svoji biti korenine prihodnosti vseh nas.
Med portretiranci so: slikar Zmago Jeraj, pediater Kurt Kancler, čevljar Franc Cimerlajt, zobozdravnica Justina Završnik, pianist Janez Svečnik, igralec Marjan Bačko, škof Jožef Smej
in drugi.
Ideja Petra Greiner, foto Rene Gomolj, grafika Anja Tomanič.

  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava učencev Osnovne šole Šalek

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Šalek s svojimi likovnimi deli pod mentorstvom prof. Borisa Oblišarja. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Dvorec Gutenbuchel

Avtorica razstave je Andreja Jurkovnik, v sodelovanju z arhitektko Matejo Kumer. Razstava bo na ogled do konca julija 2020.
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralec meseca

Bralec meseca junija je David Vidmar Čeru.
Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »