SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - Februar 2020

Februar 2020
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
       
Marec 2020
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Zvočna kopel

Zvok gongov uravnava delovanje možganov, ki ob poslušanju preidejo v frekvenco alfa ali celo theta stanja. Pozitivni učinki:  izboljša notranje procese fizičnega telesa, poveča intuicijo, izboljša komunikacijo in koncentracijo, čustveno in miselno očiščuje, nudi globoko doživetje na vseh nivojih. Poleg podloge za ležanje priporočajo nekaj za pod glavo in kolena, »zmrzljivcem« bo prišla prav tudi kakšna odejica. Sprostitev je namenjena odraslim, izvajala jo bo Nives Kraševec.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Filmoljubci beremo filme

Filmoljubci se bodo družili ob ogledu in debati odlomkov iz filma, Nevidni fant. Gre za fantazijski film o nevidnem super junaku v stripovskem slogu. Pogovor vodita Maja Praprotnik in Andreja Kac. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Psihourica: vzpostavimo ravnovesje

Ljudje smo glavni upravljavci svojega življenja in vseskozi delujemo v smeri vzpostavljanja ravnovesja. Ker so frustracije osnova za naše vedenje, so neizogibne, lahko pa se naučimo, kako jih hitreje odpravimo in ponovno vzpostavimo ravnovesje. V interaktivnem predavanju bomo izvedeli, katera so glavna orodja za vzpostavitev ponovnega ravnovesja, kadar se znajdemo v duševni stiski. Predavanje bo pripravila psihologinja in specializantka psihoterapije Saša Žuntar.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Petra Greiner in rdeči baloni

Mariborčanka Petra Greiner je s svojo življenjsko usodo začela spreminjati poglede posameznikov, staršev in družbe na drugačnost. Rodila se ji je hčerka Sofia, ki ima redko gensko bolezen in kateri v porodnišnici niso dali upanja. Ni se prepustila, usodo je vzela v svoje roke. Ustanovila je Zavod 13, ki ga sama opiše kot: "Zavod 13 ne prikazuje nič novega, vendar odstira tisto, od česar družba obrača pogled." Petra je začela opozarjati na svet, ki je drugačen, in vsa ta leta ji to uspeva. Njeno prizadevanje, ozaveščanje ljudi in predstavljanje drugačnosti so jo postavili v središče vsesplošne javnosti. Mati treh otrok, Slovenka leta 2017, ustanoviteljica Zavoda 13 in še mnogo več, nam bo odprla vrata v svoj svet in nas obenem povabila na pohod rdečih balonov, ki je lani prestopil meje Slovenije.
Razgovor bo vodila Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Kilimanjaro in druge radosti Tanzanije

Za prekaljene gornike morda mačji kašelj, za navadne smrtnike pa izjemno doživetje – vzpon na Kilimanjaro. Po tej enkratni izkušnji zaslužen foto potep po Serengetiju, Ngorongoru in drugih čudovitih živalskih kraljestvih, za zaključek pa še postanek na legendarnem Zanzibarju. Zvone Žigon pravi, da je bil obisk Tanzanije njegova velika želja, ki si jo je izpolnil ob svojem abrahamu.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

DMR: Digital mobile radio

Radioklub Hinko Košir Velenje S59EKL vabi vse ljubitelje telekomunikacij, s poudarkom na digitalnih, na predavanje Matevža Ževarta. V zadnjih letih so radioamaterji pri komuniciranju poleg analognih modulacij pričeli vse več uporabljati tudi digitalne vrste modulacij (DMR, D-Star, C4FM..).
V tej delavnici, boste pobliže spoznali najbolj razširjeno vrsto digitalne modulacije DMR (Digital mobile radio). Pogledali si bomo teoretične osnove ter uporabo v praksi.

  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Jože Možina: Slovenski razkol: okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora

Slovenski razkol je izjemno zgodovinsko delo. Znanstvena monografija je napisana na poljuden način in podprta z mnogimi avtentičnimi dokumenti, s čimer ruši ustaljene tabuje in skoraj 80 let vzdrževano ideološko dogmo o slovenski bratomorni vojni. Dr. Možina odstre drugo, doslej zamolčano plat zadnje svetovne vojne na slovenskih tleh in razkriva razloge in krivdo za slovenski narodni razkol, ki nas razdvaja še danes. Gre za doktorsko študijo, za katero je dr. Možina skozi raziskave zbiral gradivo iz arhivov in pričevanj, ki doslej še ni bilo objavljeno in ki zgodovino druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem piše na novo. Z avtorjem se bo pogovarjala mag. Alenka Gortan.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Karel Gržan: O takšni ironiji in smehu, ki osvobaja

Pogosto mislimo, da nas osvobajajo iz utesnjujočih bivanjskih stanj revolucije ali celo vojne. Po njih na šahovnici sveta nastopijo le novi »kralji«, ki kot ostale figure igrajo po utečenih, določenih pravilih. Smeh, ki temelji na (samo)zavesti vrednega (tako na osebnem kot družbenem nivoju) in izpostavlja v ironijo le nevredno (to kar želimo prerasti – tisto česar se želimo osvoboditi) je pot dejanske osvoboditve. O osvobajajočem smehu (in ne posmehu) bo tekel razmislek patra dr. Karla Gržana.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Pesem o Odiseju

za Abonma Mladost

Iz navdušenja ustvarjalcev nad starogrško mitologijo, gledališčem in glasbo je nastala glasbeno-zvočna predstava z elementi pripovednega gledališča in gledališča predmetov, nekakšen žanrski hibrid, ki nas posrka v najbolj razburljive dogodke Odisejevega deset let trajajočega vračanja s trojanske vojne domov na Itako. Besedilo se Homerjevega skoraj tri tisočletja starega epa loteva spoštljivo, hkrati pa do njega ohranja kritično distanco. Duhovito, a nadvse resno ugotavlja, da je največja človekova borba še vedno borba s samim seboj in z lastno nezmernostjo.

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 7 €
Preberi več »

Cool knjiga

V mesecu februarju se bodo mladi na srečanju družili s poeti, slovenskimi in tujimi, klasiki in sodobniki. Pod drobnogled bodo vzeli knjigo Kla kla klasika. Izbrana slovenska klasika prinaša pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov (Prešerna, Jenka, Gregorčiča, Župančiča, Levstika, Aškerca, Murna, Vodnika, ...). Knjiga je nenavaden in drzen poskus razmišljanja o slovenski poeziji, ki sta jo ustvarila dr. Igor Saksida in Rok Trkaj. Pogovor vodi Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »