SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Dogodki - 17. februar 2020

Februar 2020
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
       
Marec 2020
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Starševska izgorelost

Trening starševstva
Takoj, ko postanemo starši, se nam svet obrne na glavo. Manj spimo, velikokrat pozabimo na pravilno prehrano, manj telovadimo in manj postanemo družabni, saj mislimo, da se svet vrti okoli otroka. Včasih imamo občutek, da nam primanjkuje energije za partnerja, ker vso damo otroku. Obvezen del starševstva je tudi to, da poskrbimo zase. Vabljeni na delavnico, kjer se bomo pogovarjali, kako preprečimo starševsko izgorelost. Vljudno vabljeni. 
  Društvo NOVUS, Center za družine Harmonija (FARMIN Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo)
  Prost vstop
Preberi več »

Pravočasno odkrijmo periferno arterijsko bolezen

Periferna arterijska okluzivna bolezen je tihi ubijalec, saj je prisotna brez vidnih simptomov. Razvija se vrsto let in bolnik ne čuti nobenih težav. Po 55. letu ima blago

obliko periferno arterijsko okluzivno bolezen kar ena petina prebivalcev v razvitih državah.  Naš namen je, da udeleženci meritev izvedo za periferno arterijsko bolezen nog in jo

prepoznajo. Osveščali vas bomo, kaj lahko sami storite zase, da jo preprečite. Vsakega odeleženca  bomo naučili tipanja pulza na rokah in nogah, če bodo prisotni

simptomi in znaki periferne arterijske bolezni in slabo ali ne tipljive pulzi, vam bomo izmerili še gleženjski indeks, ki je razmerje med vrednostjo sistoličnega tlaka v

gležnju in na nadlakti, in je lahko pokazatelj patološkega dogajanja v ožilju. Predstavitev in meritve bo izvajala Barbara Slamek, dipl. m. s.,  v sodelovanju z ZD Velenje.

  Zdravstvena postaja Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Šola za starše - "Otroci so naše največje bogastvo"

»Učenje je lahko igra in igra je učenje!«

Vstop v šolo je za vsakega otroka zelo razburljivo doživetje. Čeprav občutijo malo strahu, je polno pričakovanj, upanja, želja … Otrok se ob vstopu v šolo počuti velik, pomemben. Toda kaj se v šoli zgodi kasneje, že ob koncu prve triade?  Veselje do obiskovanja šole in šolskega dela drastično pade, iz 100 % navdušenih v prvem razredu, na 58 % v petem razredu vse do 8 % navdušencev v devetem razredu.

Klasično – reproduktivno učenje na pamet, ki v slovenskem prostoru še vedno zavzema velik del šolskega dela, je za otroka ne-motivacijsko, stresno. Ob konstantnem preverjanju znanj na klasičen način, se pričnejo pojavljati simptomi akutnega stresa: razbijanje srca, potenje dlani, … možgani pa kot organ za preživetje pošiljajo jasno sporočilo “Zbeži in se reši!”

V zadnjih letih je nevroznanost potrdila domneve, da se otrok najbolje uči in nauči, ko to počne na nezavedni ravni, medtem, ko se igra. Vprašanje je, kako združiti igro, ki prinaša otroku veselje in zadovoljstvo, z znanjem, ki ga otrok v procesu razvoja in izobraževanja mora osvojiti. Ena izmed didaktičnih metod, ki vključuje prav to – združevanje igre in učenja v smiselnih didaktičnih pristopih, je NTC metoda učenja. Uporaba NTC programa pri pouku prispeva k ustvarjanju spodbudnega okolja za učenje in razvoj otrok. Pouk je bolj zanimiv, otroci bolj motivirani, brez strahu pred neuspehom. Vloga učitelja , ki dela po NTC sistemu učenja, je spremenjena. Učitelj ni več predavatelj, izvor informacij in spraševalec. Učitelj organizira, usmerja, sodeluje in vpliva na aktivnost v razredu. Tako za učence, kot za učitelja, učilnica postaja kraj, kjer se počuti varno, kjer se igra skupaj z otroci in kamor vsi radi prihajajo. Učenci pa pri tem pridobivajo učinkovito in dolgotrajno znanje. Predavateljica Petra Teržan vam bo skozi aktivno delavnico predstavila možnost, kako se lahko posameznik (otrok in tudi starš) uči na zanimiv, motivacijski in učinkovit način. Učenje lahko postane igra in igra je učenje.

Predavateljica Petra Teržan je učiteljica razrednega pouka na OŠ Mihe Pintarja Toleda, koordinatorica NTC Centra Velenje ter zunanja sodelavka Pedagoške Fakultete v Kopru na področju inovativnih metod. Išče in uvaja nove metode v vsakdanji pouk in deli svoje izkušnje s področja metodologije učenja med strokovnimi delavci v slovenskem in mednarodnem prostoru.
  Prost vstop
Preberi več »

Ježek Sonic

Filmska predstava (Sonic the Hedgehog)

Družinska akcijska avantura, 100 minut

Vstopnice: 5 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 5 €
Preberi več »

Postavljanje ciljev in pripravljenost delati korake

Delavnico osebne rasti in napredka bo izvajala Jasmina Felicijan, mag. managementa z več kot desetletnimi izkušnjami na področju izobraževanja odraslih. Je karierna in osebna svetovalka, mediatorka, s pridobljenim mednarodnim certifikatom NLP Mojster Praktik.
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Karel Gržan: O takšni ironiji in smehu, ki osvobaja

Pogosto mislimo, da nas osvobajajo iz utesnjujočih bivanjskih stanj revolucije ali celo vojne. Po njih na šahovnici sveta nastopijo le novi »kralji«, ki kot ostale figure igrajo po utečenih, določenih pravilih. Smeh, ki temelji na (samo)zavesti vrednega (tako na osebnem kot družbenem nivoju) in izpostavlja v ironijo le nevredno (to kar želimo prerasti – tisto česar se želimo osvoboditi) je pot dejanske osvoboditve. O osvobajajočem smehu (in ne posmehu) bo tekel razmislek patra dr. Karla Gržana.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Tih vdih

Za Beli abonma

V predstavi Tih vdih se leto po očetovi nepričakovani smrti zberejo člani odtujene družine, mati in njeni trije otroci z dvema partnerjema, da bi najmlajši hčeri, ki jo kličejo Tamala, dali čim več nasvetov pred začetkom študija. Sestra Petra in brat Marjan sta od Tamale starejša več kot 10 let, nedavna izguba očeta pa jih je vse zelo prizadela. Petra s fantom Janezom kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo. Marjan še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč ...

Večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist Nejc Gazvoda, eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije, v dramskem besedilu Tih vdih nadaljuje raziskovanje družinskih tem. Gazvodo zanima slovenska družinska celica, prav tako pa tudi izgubljenost in brezperspektivnost generacije, ki ji pripada.

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 15 €
Preberi več »

Dnevnik Diane Budisavljević

Filmsko gledališče

Zgodovinska biografska drama, 88 minut

Režija: Dana Budisavljević

Igrajo: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Vilim Matula, Jerko Marčić, Krunoslav Šarić, Biserka Ipša

Vstopnice: 4 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 4 €
Preberi več »

Pričarajmo zimsko veselje

Razstava

Ker do sredine januarja zima še ni prišla v naše kraje, so v Vili Rožle podaljšali razstavo del, ki so jih pod vodstvom strokovnih delavk ustvarili otroci iz Vrtca Velenje, do konca meseca februarja. Otroci so z likovnim ustvarjanjem pričarali pravo zimsko veselje. Zimsko idilo so ustvarjali v različnih tehnikah, navdušijo pa tako s tematiko kot likovno izraznostjo.

  Prost vstop
Preberi več »

Razstava EX LIBRIS

Predstavili se bodo  učenci in učenke devetih razredov Osnovne šole  Gustava Šiliha Velenje z likovno razstavo malih grafik, pri katerih je bila za izdelavo linorezov skupna tema oblikovanje lastnega Ex librisa, pod mentorstvom prof. Jume Valenčak.
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »