SI
03 896 17 15 03 896 17 15

Dogodki - 29. november 2019

November 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
December 2019
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Cool knjiga

Na tokratnem srečanju bodo mladi spregovorili o izjemni slovenski popotnici, pisateljici, pesnici in zbirateljici, Almi Karlin. Letos mineva 130-let od njenega rojstva in tudi zato se bodo mladi bralci posvetili njenemu zadnjemu delu, Modri mesec (1938). V njem avtorica slikovito opisuje potovanje mlade Rine Klausner v tibetanski samostan, ki je dobil ime po čudovitem mesečevem kamnu. Menihi, ki živijo v njem, naj bi imeli magično moč, mesečev kamen pa naj bi izžareval modro svetlobo in postal simbol večnosti. Rina začuti, da tudi njo kliče modri mesec in zato se odloči, da ga tudi sama poišče.

Pogovor bo vodila Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Adventne delavnice

Izdelava adventnih venčkov in novoletnega okrasja.
  Gasilski dom Škale - garaža
  Prost vstop
Preberi več »

Kako preprečiti ali odpraviti bolečine v hrbtenici?

Vas boli hrbet in imate napetost v vratu? Vas zanima kako pravilno sedeti brez bolečin? Na enourni delavnici Gokhale metode si bomo pogledali kako metoda deluje in se naučili osnov zdravega sedenja, postavitve vratu, hoje in drugih tehnik, ki pomagajo pri odpravi bolečin v hrbtenici in izboljšanju telesne drže. Delavnico bo izvedla Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode. Več informacij na www.sabinablumauer.si ali www.gokhalemethod.com.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Zlatko Kraljić: Svetloba in sence

Najnovejša, deseta knjiga Zlatka Kraljića, Svetloba in sence, je nastajala v tihoti Muzeja premogovništva Slovenije, Velenje,  stošestdeset  metrov pod zemljo  in v tihoti cerkva v Sloveniji in na Hrvaškem. Je odsev lepih in manj lepih stvari današnjega sveta kot jih vidi in čuti umetnik. Kot je v recenziji dela napisala znana književnica Božica Jelušič, »od pesnika Zlatka Kraljića, ob poznavanju njegovega opusa in pogleda na svet, ne moremo pričakovati ničesar standardnega, ukalupljenega, trendovskega ali "literarno zaželenega“. On vedno ima karto v rokavu, karto invencije in presenečenja«. Izid knjige je podprla Mestna občina Velenje.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Sound Arson 9.4: Stoneflow, Omega Sun, Darla Smoking

Četrta epizoda devete sezone Sound Arson dogodkov nam bo tudi tokrat postregla z novo glasbeno poslastico. Stoneflow zase pravijo, da njihova glasbena kemija brezkompromisne kitarske muzike, tekočih ritmov in psihadeličnega flowa v kombinatoriki sega onkraj žanrskih omejitev. Omega Sun igrajo lastno interpretacijo stoner rock glasbe, Darla Smoking pa bosta v Velenju predstavila čisto nov album Extinct, preko katerega izražata gnev ob dejstvu, da kot družba že več desetletji ignoriramo in dovoljujemo vsa ta genocidna dejanja na račun ekonomskih in političnih odnosov.

  eMCe plac
  Vstopnina: 3 €
Preberi več »

Razstava Rast osnovnih šol v mestu ob Paki

Kot se je bliskovito razvijalo mesto, tako so v vsaki novi stanovanjski soseski Velenja rasle osnovne šole. V mesto ob Paki se je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja priselilo veliko delavcev, tako iz različnih delov Slovenije, kot tudi iz takratnih jugoslovanskih republik, ki so v Velenju našli svojo prvo zaposlitev, si ustvarili družine in zaživeli v novo zgrajenih stanovanjskih stavbah mesta. V vsako novo nastalo soseščino se je zaradi potreb po vpisu učencev v osnovnošolsko izobraževanje umestila tudi nova osnovna šola. Z razstavo vas želimo popeljati skozi čas nastajanja osnovnih šol v novem Velenju.  Avtorja razstave sta Andreja Kac in Frenk Špiler. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Na potepu po mestu s Piko Nogavičko

Pika je na svoje potepanje po mestu povabila tudi otroke iz Vrtca Velenje, ki so se vabilu z veseljem odzvali. Radovedni, polni pričakovanj in željni novih dogodivščin s Piko Nogavičko so obiskovali in raziskovali različne dele našega mesta. Potepanje s Piko je tako zabavno! Vsa doživetja in vesele trenutke v družbi »ta glavne« nagajivke so otroci poustvarili v različnih likovnih tehnikah. Niso pa pozabili niti na rojstni dan mesta Velenja – temu dogodku je namenjen del razstave z  naslovom Obrazi našega mesta. Za šestdeset let mesta Velenje šestdeset radostnih otroških obrazov, ki soustvarjajo naše mesto – naš dom. 
  Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralka meseca

Bralka meseca novembra je gospa Nuša Gošnik. Trditev »Knjiga je moja prijateljica«, pove o njej skoraj vse. Brez branja se počuti kot brez obraza, zato ima na nočni omarici vedno več različnih knjig, da je srečna. Je res pravi knjižni molj, čeprav se ukvarja še z vrsto drugih aktivnosti, predvsem z igranjem bridgea v Šaleškem klubu; za fizično kondicijo skrbi z obdelovanjem vrta; ročne spretnosti pa s pletenjem in izdelovanje punčk za srečo po ruski zgodbi o Lepi Vasilisi. Vsa leta sodeluje tudi v naši bralni znački za odrasle Odprimo knjige. Vabljeni na pester novembrski izbor!

Razstavo je pripravila Stanka Ledinek.
  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Moja pesem!

Letos obeležujemo 100 let rojstva pesnice in pisateljice Marije Brenčič Jelen, ki je dobršen del življenja preživela v Šentilju pri Velenju. Razstavo je pripravilo Muzejsko društvo Vrhnika v sodelovanju s Cankarjevo knjižnico Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika. Avtorica razstave je Sonja Malovrh, urednica pa dr. Katarina Oblak.
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »